Rektum kanserleri, lenfatiklenf kan yoluyla komşulık ve karın zarı yoluyla yayılır. Rektum anotomisi ve tümörün rektumdaki lokalizasyonu cerrahi tedavi seçiminde önemli rol oynar. Rektum tümörünün yerleşimine göre ameliyatta çıkarılan alanın yeri ve birleştirilen alanın düzeyi değişir.
Anterior rezeksiyon ile tarif edilen ameliyat terimi rektumda çıkartılan kısmın karın zarı lokalizasyonundn üstte kalan kısmın çıkartıldığı ameliyatlar için kullanılır.
Aşağı Anterior Rezeksiyon (AAR) ise rektumda çıkartılan kısımdan sonra periton denen karın zarı altında kaldığı ameliyatları tanımlar.
Önemli olan çevre dokularda tümörden 1-2 mm sınırdan daha fazla bir kuşak kalabilecek şekilde tümörün çıkmasının olanağının sağlanmasıdır.
Çevresel cerrahi çıkartım sınırı lokal olarak tekrar ve genel sağkalım için güçlü bir belirteçtir.
Rektum kanserinde ameliyatın açık kapalı veya robotik olarak yapılması ile ilgili çok sayıda farklı görüş mevcuttur. Bu kişinin hastalığın makat kaslarına tümörün yakınlığı, cinsiyeti, hastalık durumu, önceki tedavi ve geçirdiği ameliyatlar kilosu, ek hastalıkları da dahil olmak üzere çok sayıda faktör ile beraber değerlendirilmelidir.
Operasyonun başlanması ve tamamlanması sürecinin aşamaları farklılıklar gösterebilir. Laparoskopik ve robotik operasyonlar daha uzun zaman sürerken, daha maliyetli olur. Girişimin nihayi sonuçları cerrahın deneyimi ve yaklaşım tarzı ile de yakın ilişki göstermektedir.
Genel olarak kan kaybı operasyon sonrası ağrı, yönünden laparoskopik-robotik (kapalı) operasyonlar daha iyi sonuç verir.
Cerrahi ekibin, alet parkının ve deneyimin de bu konu yakın ilgisi mevcuttur.
Hayatta kalım, komplikasyon oranları, tedavi sonrası uyum, patolojik materyalin yeterliliği gibi konular da birbirlerine üstünlüğü pek görülmemekle birlikte yapılan işlemin uygulayıcı olan cerrah ve ekibinin deneyimi bu konu için en önemlidir.
Teknik uygulama farklılıkları ve sonuçları, hastalığın yerleşimi, tümörün yayılımı ile değişebilir. Laparoskopik başlanan operasyonun açık sonuçlanması da mümkündür.